Tillsammans med Hans Michaelsen och Blick arkitektur genom Emma & Daniel skapades detta bidrag.
I tävling och i spel liksom för samhället i stort sätter vi för våra barn upp ramar och regler. Inom dessa vill vi kunna påverka och röra oss som vi vill, för att uppleva individuell frihet. Vi fann stubben, stenen, den mjuka marken och de små träden som vår spelplan. Genom ett fyrtiotal horisontellt lagda stavar i två dimensioner och olika längder har vi likt ett plockepinn skapat ett horisontellt ramverk i ekens vertikala. Det går att hålla sig i, omslutas av, att kliva och sitta på.
Liksom årstidernas variation av färger och grad av omslutenhet av löv, kan vi påverka och variera vistandet i trädet över tid; genom att ta med något mjukt att sitta på, att hänga upp och plocka ned, kanske hissa upp något att äta till en vän eller spänna upp ett tak. Ibland vill vi vara ifred, ibland tillsammans. Ibland nära trädets fot eller kanske hitta alternativa vägar upp. Ibland vill vi klättra som allra högst för att ha uppsikt. Samtidigt som vi spanar ut över de som anländer till platsen, över vattnet eller tåget när det tuffar in, så upplever vi rörelser som tar sig genom trädets grenar via stammen ner i de stabiliserande rötter som låter trädet bära oss. Här uppe kan vi se lite längre!
“Bidraget har ett högt lekvärde och vi tycker om hur den sträcker sig ut och tar för sig i trädet. Tävlingsbidraget har formats efter grenarnas huller-om-buller och blir som en accessoar till trädet istället för att trädet blir en accessoar till verket. Vi tycker att verket har en stor arkitektonisk höjd. Laget har ett budskap om ramar där de berättar om hur man kan skapa fritt mellan dem. Vi tycker om det då det också gör så att man kan leka efter sina egna förutsättningar och välja vad man ska göra. Laget har också ett miljötänk när de bygger och försöker använda så lite material som möjligt vilket samlar mycket poäng i kategorin ekologisk hållbarhet! Laget har tolkat säkerhetsfrågan på ett intressant sätt där de har tillit till att barnet i sin lek känner sig fram när det klättrar i strukturen, på samma sätt som arkitekterna har känt av trädets grenar när de själva byggt den.”
Magic treehouse world cup